Program de reintroducere in libertate a zimbrului

Proiectul de reintroducere a zimbrului, derulat de Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ, a fost statuat ca unul din obiectivele planului de management al Parcului inca de la infiintarea acestuia, în cadrul proiectului „Managementul Conservării Biodiversităţii” (1999-2006), dar primii pasi consistenti privind reintroducerea zimbrului s-au facut incepand cu 2003.

In momentul de fata, Parcul Natural Vanatori Neamt este sigurul loc din tara in care zimbrul se intalneste in captivitate in cadrul Gradinii Zoologice din comuna Vanatori (efectiv de 6 zimbri); in semilibertate, in cadrul Centrului de Management al Zimbrului, din cadrul Administratiei Parcului Natural Vanatori Neamt ( un efectiv de 21 zimbri) si 5 zimbri (3 masculi si 2 femele) in libertate incepand cu 22 martie 2012, in zona Chitele.
Zona in care s-a realizat in data de 22 martie 2012, prima eliberare a zimbrilor din țara noastră, aparține administrativ de comuna Crăcăoani, județul Neamț este una izolată, un bazin de aprozimativ 5000 ha, o zonă cu păduri de foioase și amestec și altitudinea cuprinsă între 800 și 1000m, optimă din punct de vedere al existenței zimbrului în condiții de libertate.
Fiecare din cele 5 exemplare de zimbri, are montat, în jurul gâtului, cate un radio-colar marca Telonics pentru a fi monitorizara cu ajutorul radio-telemetriei. Pana in momentul de fata (iunie 2012), s-au obtinut o serie de date preliminare cu privire la modul de utilizare a habitatelor si a deplasării în teritoriu. Astfel, zimbrii si-au extins treptat arealul din libertate, utilizand o suprafata de 1000 de ha in zone cu regenerare puternica si paduri de foioase si amestec.
Dupa punerea in liberate, se trece practic la o noua etapa a acestui ambitios program pilot de reintroducere, aceea de monitorizare a exemplarelor eliberate. De asemenea se va evalua necesitatea unor noi eliberări, în zona Chitele, cât și identificarea de noi zone optime de reintroducere din Carpații Românești şi în final măsura succesului sau insuccesului acestui program.
Cele 5 exemplare selectate pentru a fi puse în libertate sunt exemplare adulte, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani.