Zimbrul in eco-regiunea carpatica

După aproape 150 de ani de la dispariţie, aproximativ 80 zimbri au fost treptat reintroduşi în libertate în arcul Carpatic (Polonia – Munţii Bieszczady, Slovacia – Parcul Naţional Poloniny, Ucraina – Munţii Beskidy şi Bucovina de Nord) ca parte integrantă a unor proiecte de reintroducere a zimbrilor in libertate

 Polonia – Munţii Bieszczady

                Efectivul de zimbri de la Bieszczady este singura populaţie în libertate din Polonia care aparţine liniei genetice Lowland-Caucasian, fiind localizată pe raza Parcului Naţional Munţii Bieszczady.  Populaţia de zimbri din Bieszczady a fost creată începând cu anul 1963 (în perioada 1963 – 1976, au fost aduse un număr de 34 zimbri din afara Poloniei). În momentul de faţă, populaţia de zimbri are un efectiv stabil de aproximativ 200 exemplare, concentrate în două nuclee, riscul pierderii variabilităţii genetice în viitor fiind relativ scăzut.

Slovacia – Parcul Naţional Poloniny

În Slovacia poate fi întâlnită doar o singură populaţie de zimbri în libertate, ce este localizată în estul ţării, pe raza Parcului Naţional Poloniny. Efectivul a fost creat în anul 2004 prin eliberarea unui număr de 5 exemplare, pentru ca, la sfârşitul anului 2007 alte 2 animale să fie eliberate. Cercetările ştiinţifice au arătat că o parte din animalele eliberate s-au întîlnit cu cele din Bieszczady, Polonia.

Ucraina – Munţii Beskidy şi Bucovina de Nord (Bucovinskaya)

Efectivul de zimbri de la Bucovinskaya are un areal de aproximativ 590 kilometri pătraţi. În anul 1970, au fost aduse în zonă 19 animale, pentru ca, în anul 1977, efectivul să fie suplimentat cu încă 4 animale. În anul 2000, efectivul de zimbri a numărat 138 animale (Pucek et. all, 2004), în timp ce, la nivelul anului 2005, efectivul a cunoscut o descreştere semnificativă ajungând la 116 animale .

Efectivul de zimbri din Munţii Beskidy ce numără în momentul de faţă 20 exemplare este situat foarte aproape de efectivul de zimbri din Bieszczady- Polonia şi Poloniny- Slovacia. În viitorul apropiat se vor aduce exemplare de la grădini zoologice din vestul Europei.

România – Parcul Natural Vânători Neamţ

Un proiect de reintroducere în libertate a zimbrului se desfăşoară sub directa coordonare a Administraţiei Parcului Natural Vânători Neamţ.

În vederea  creării unei populaţii de zimbri valoroasă genetic, cât şi a evitării consangvinizării populaţiei de zimbri, au fost importate un număr de 15 exemplare cu o compoziţie genetică valoroasă, în momentul de faţă, populaţia implicată în programul de reintroducere ridicându-se la 22 exemplare. În viitorul apropiat se vor aduce şi alte exemplare, atent selecţionate genetic.